« Sverigenytt

Att flytta till ett annat land än Sverige, det är en utmaning och det är en hel del att tänka på. Men det är spännande att testa något nytt och det oavsett i vilken ålder du är i! Själv valde jag att flytta till Spanien då jag blev pensionär, så det är mest det jag har bra koll på, men tanken är att du ska kunna få bra tips även om det är andra länder du tänkt på att eventuellt flytta till. 

Om det är Spanien du har i sikte så är det en del bra saker jag kan dela med mig av som du måste ha koll på. Det är bra om du kan skaffa ett jobb här nere, om du inte är pensionär som mig, samt en bostad att bo i.

En mycket viktig sak att göra då du ska flytta till Spanien är att skaffa dig ett NIE nummer som det heter. Det betyder Número de Identidad de Extranjero. Det är som ett slags identifieringsnummer för utlänningar kan man säga. Spanjorerna själva har även de ett ID nummer, men det kallas för NIF, Número de Identificación Fiscal.

Det enklaste sättet att skaffa dig ett NIE-nummer på är att antingen gå till närmaste Rikspolisstyrelse eller betala en gestor som kan skaffa det åt dig. Gestor är ett slags mellanting mellan juridiskt ombud och revisor. En gestor är bra att anlita för diverse saker. De kan bland annat hjälpa till med allt kring officiella dokument, som du behöver. De kan ta hand om allt från att ordna födelsebevis, skaffa uppehållstillstånd, registrera bilar

Ha koll på alla dokument

I Spanien gäller det att ha alla dokument i ordning eftersom att spansk byråkrati har en  förkärlek för dokument. Det innebär att du i stort sett vad du än söker måste ha tre kopior av alla handlingar som de har bett dig om. Var smart och ta även kopior på allt annat med, då det i Spanien är vanligt med ”Falta Uno”, som innebär att det alltid saknas en. Det är nästan ett måste med att antingen tala flytande spanska eller ha med nån som kan det.  Du bör också se till att ha alla födelsebevis, utdrag från polisregister, vaccinationsintyg med mera.

Andra bra saker att tänka på

Det gäller även att ha bra koll på annat. Är det så att du har bidrag eller utbetalningar av Försäkringskassan i Sverige idag, kolla om du får med dig det vid en flytt. Du bör också ta kontakt med Skatteverket. Om du är pensionär, meddela då din flytt till pensionsmyndigheten. 

21 Jan 2021