« Sverigenytt

En av de saker som är absolut viktigast att ha hemma är en brandvarnare. Det är en billig livförsäkring som kan rädda ditt liv. Men hur vet man att man väljer rätt brandvarnare? Det finns ju hur många som helst att välja mellan. Här får du några tips och vill du veta mer så läs mer på bastitest24.se där de testat ett flertal av dem och utsett de som gör bästa jobbet. 

Tre saker att kolla efter

När du ska köpa en brandvarnare så är det i huvudsak tre saker du ska kontrollera. 

  1. Märkningen: En brandvarnare måste vara godkänd för att få lov att användas som en säkerhetsprodukt. Alla är inte det och saknar då relevant märkning. Titta noga på etiketter och fråga i kassan om du är osäker.
  2. Placering: En brandvarnare ska sitta i taket. Det finns de som har monteringsdetaljer för att sätta dem på väggar. Rök stiger uppåt och ju högre upp varnaren sitter desto tidigare kommer den att ge signal. 
  3. Ljudnivån: Du kan ha hur många brandvarnare du vill men vaknar du inte av dem så spelar det ingen roll. Prova ljudnivån i affären! Lita inte på de siffror som står utan be dem visa den utanför förpackning och tryck på testknappen. 

Sen finns det givetvis andra saker som är bra när det handlar om brandvarnare. En del "pratar" med varandra vilket innebär att om en varnare löser ut så tjuter alla. Det är bra om det brinner på en våning medan du sover på en annan till exempel.

27 Feb 2022