« Sverigenytt

En av mina svenska favoritstäder, det är Ystad? Åker dit fortfarande ibland, för har en kompis som jobbar som elektriker i Ystad. Så passr på att hälsa på honom ibland då jag befinner mig i Sverige. Om ni inte varit där, så ska jag berätta om denna pärla på Österlen.

Sevärdheter i Ystad och på Österlen

När det kommer till sevärdheter i Ystad så väl som hela Österlen, så finns det massor! Själva Ystad är riktigt charmigt att vara i, då det finns många små söta hus samt kullerstensgränder. Det är även nära till havet!

I Ystad finns en vacker gammal kyrka som heter Sankta Maria kyrka. Den är från 1200-talet, Ystad har även ett kloster, som stått på samma plats ända sedan 1267. Det är en av Sveriges mest välbevarade klosterbyggnader idag. Utanför klostret finns en vacker rosenträdgård och en örtagård. Vid klostret finns det även ett museum som är trevligt att besöka.

Om du gillar museum så finns det sådana med i denna stad, bland annat Charlotte Berlins museum, Ystads konstmuseum och Traktorängens museum. Ystad har även en egen djurpark!

Strax utanför Ystad finns en historisk plats, vid namn Ales stenar, som ligger vid Kåseberga. Det är en gammal stensättning, som kan jämföras lite med det som finns i Stonehenge.

På Österlen finns det även en mängd olika historiska sevärdheter så som Christinehofs slott och Glimmingehus. Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltidsborg.

17 Feb 2022