« Sverigenytt

Den som har personliga assistenter för att klara av vardagen, den har kanske även ibland lust att åka på semester. Då är det ju viktigt att ha koll på att det går bra att göra, för oftast behöver man ju ha med sig sina assistenter även på resan. Om du har beviljats assistenter, så är det oftast inga problem att ta med dem utomlands. Det är ju så att du har rätt till stöd, oavsett om du är hemma eller vill göra någon aktivitet eller utflykt utanför hemmet. Du och dina assistenter planerar tillsammans hur det ska fungera. Du kan kontakta det företag eller den verksamhet som samordnar din assistans, kanske du har Ekens Assistans, och kolla av med dem om resan. 

Viktigt med god planering

Du bör tidigt ta kontakt med den verksamhet som samordnar din assistans, det så att det går att samordna assistenternas schema och dina assistanstimmar.

Ni behöver också planera hur assistenternas resekostnader ska finansieras.

Sedan är det så att du även kan ansöka om extra assistanstimmar- När du blev beviljad assistans, så finns du ju även ett antal assistanstimmar beviljade. Kontakta din biståndshandläggare eller LSS-handläggare om det behövs fler timmar för att du ska kunna göra resan. 

Sedan är det ju så bra även att fråga dina assistenter så att du vet vilka av dem som vill/har möjlighet att åka med dig på en resa.

9 Mar 2022