« Sverigenytt

En stekhäll eller en muurika är helt fantastiskt att ha för att laga mat ute med. Det har kommit att bli allt trendigare att göra numera, men den allra första stekhällen dök faktiskt upp på 1970-talet i Finland och då i form av en muurika. Du kan jämföra stekhällar på Bästaprodukterna.com. En stekhäll ser ut som en stor, skålad stekpanna, som kan vara i varmvalsat stål eller gjutjärn. Den kan vara rakt över en öppen eld, eller användas med en gasolbrännare.

Många ser muurika som synonymt med just stekhäll, men det är faktiskt ett varumärke. 

Så lyckas du med din matlagning på stekhäll

För det första, köp dig en stekhäll. Sedan, börja enkelt och lagas sådant du känner till och det hemma. Ge dig inte ut på en tre dagars vandring med bara en stekhäll det första du gör.

Tänk på att du måste bränna in din stekhäll före du använder den. Det är inte så svårt utan du smörjer bara in den med en neutral olja, sätt den över elden eller gasolbrännaren en kvart. Därefter torkar du den ren och sen är den redo för matlagning. 

Det mesta som du vanligtvis lagar i en stekpanna på spisen går att tillaga på stekhäll eller muurikka. Tänk bara på att elda försiktigt under stekhällen och låta den bli varm innan du börjar laga mat. För stark eld gör att man bränner maten.

Tips!

Använd gärna en varmpressad rapsolja när du lagar mat på stekhäll. Olja tål nämligen en högre temperatur än vad smör gör och det är mindre risk att den bränns, men om du vill kan du tillsätta en klick smör under matlagningen för smakens skull.

11 Jun 2022