« Sverigenytt

Spanien har många anledningar till fest i form av nationella och regionala helgdagar. Förutom religiösa helgdagar finns också profana helgdagar, både nationella och lokala, och de talrika folkfesterna. 

Till festerna hör i allmänhet god mat och alkoholhaltiga drycker. Folkfester, fiestas, innehåller vanligen också musik och dans.

Varje by och stad har årliga fester vid sidan av de regionala eller nationella högtidsdagarna. Det är omöjligt att täcka in alla högtider i Spanien, för de är för många.

Dock ska jag ge er en överblick av Spaniens nationella helgdagar och helgdagsaftnar varav de flesta är religiösa.

Spaniens nationella helgdagar och helgdagsaftnar

Vi börjar med den 8 december för det är då julfirandet drar igång. Det med La Inmaculada Concepción, eller Den obefläckade avelsens dag.

En annan sak som är typ "heligt" för alla spanjorer, det är att köpa minst en lott till det stora jullotteriet, La Lotería de Navidad, som har dragning 22 december,

den 24 december är det La Nochebuena, julafton. Det är inte en helgdag i Spanien, men ändå en stor dag för att fira. Man firar inte med julklappar som i Sverige utan det är en dag som handlar om Jesus och hans födelse. Julkrubbor är viktiga i Spanien och det finns många runt om i landet, från små till enorma.

25 december - Día de la Navidad, juldagen. Det är en helgdag och även den en familjehögtidsdag.

Papá Noel, alltså jultomten börjar bli allt mer populär i Spanien så är det  fortfarrande de Tre vise männen (i Spanien talar man om Heliga tre kungar) som har övertaget.

26 december - annandag jul är en helgdag. I Spanien är denna dag känd som Helige Stefans dag, Día de San Esteban.

28 december, värnlösa barns dag, Día de los Inocentes är mer av en skämtdag, som vår första april.

31 december, nyårsafton är en vanlig dag, men man firar ändå både hemma och ute. Maten står i centrum, man äter sent på kvällen och gärna mycket skaldjur. 

1 januari - Día de Año Nuevo, nyårsdagen. Det är en helgdag och man fortsätter att fira under årets första timmar. Spanjorerna går inte och lägger sig, när det nya året har inträtt.

5–6 januari - Día de los Reyes magos, trettondagsafton eller Heliga tre kungars dag. Detta är julhelgens största festdag för spanjorerna. Denna dag börjar med en stor parad på kvällen den 5 januari, Cabalgata de los Reyes, i alla spanska städer och byar. Dagen efter, den 6 januari så fortsätter man festen. Det är då man får möta de tre vise männen, Kasper, Melker och Baltsar, som åker eller går i procession och kastar godis eller andra små presenter till barnen.

6 januari - Epifanía del Señor, trettondag jul, en helgdag.

19 mars - fars dag, Sankt Josefs dag, San José, helgdag i provinserna Murcia och Valencia.

Påsken:

Palmsöndagen eller Domingo de Ramos - helgdag.

Skärtorsdagen, Jueves Santo - ingen helgdag.

Långfredag, Viernes Santo, är en stor helgdag i Spanien med stora, allvarsamma processioner genom varje stad och by.

Påskdagen, Domingo de Resurrección är en viktig helgdag.

Annandag påsk är inte helgdag i Spanien som helhet, men väl i provinserna Murcia och Valencia, Lunes de Pascua.

Sommaren

1 maj -  Día del Trabajo eller Fiesta del Trabajo som är en profan helgdag och innebär arbetarnas dag.

9 juni är en profan helgdag i provinsen Murcia, Murciaregionens dag, Día de la región Murcia.

24 juni, Johannes Döparens dag, San Juan, i Sverige mer känd som midsommardagen. Spanjorerna firar denna dag vid olika tillfällen, då denna dag är rörlig och inte fast.

29 juni är helgdag för Sankt Petrus och Sankt Paulus, San Pedro y San Pablo.

25 juli firar spanjorerna Sankt Jakobs dag, Santiago Apóstel. I Spanien är Jakobsdagen en religiös dag av betydelse, eftersom Sankt Jakob är Spaniens skyddshelgon.

15 augusti så infaller Jungfru Marie himmelsfärd, Asunción de la Virgen och det är en katolsk högtid som vi inte firar i Sverige.

Hösten:

9 oktober är profan helgdag i provinsen Valencia, Valencias dag, Día de la Comunidad Valenciana.

12 oktober är profan helgdag, Columbusdagen, Día de la Hispanidad, till minne av Christofer Columbus landstigning i San Salvador den 12 oktober 1492.

1 november är alla helgons dag, Todos los Santos. Helgdagen är inte rörlig som i Sverige utan fast.

6 december är profan helgdag, grundlagsdagen, Día de la Constitución, Spaniens andra nationaldag.

 

6 Jul 2021